Tuesday, November 10, 2015

Bee Sting Cake...... كيكة العسل



Bee Sting Cake 










Are you a honey Lover...then you should taste this scrumptious cake, full of flavours...... starting from the crispy almond-honey brittle outer layer, and then digging into the soft creamy stuffing inside, and as an extra bonus, don't worry about leftovers....oh ya, because you'll even love this cake more the next day....let's get started Ingredients


Pastry Cream





* 1¼ cups whole milk
* 1 teaspoon pure vanilla extract
* 3 large egg yolks
* ¼ cup granulated white sugar
* 4 tablespoons cornstarch (corn flour)
* 1/8 teaspoon almond extract
* 1 tbsp raw honey

Brioche dough:


* ¼ cup whole milk, warm
* 1 tablespoon honey
* 1½ teaspoons active dry yeast
* 2 large eggs, lightly beaten
* 1¾ cup all-purpose flour
* 2 tablespoons granulated sugar
* ½ teaspoon salt
* ½ cup (100g) unsalted butter, at room temperature

Honey-Almond Topping:


* ¼ cup (4 tablespoons) unsalted butter
* ¼ cup sugar
* ¼ cup honey
* pinch of salt
* ¾ cup sliced almonds

 Instructions 






  Pastry Cream:


- In a medium-sized heatproof bowl, mix the sugar, honey, vanilla and egg yolks together.
- add the cornstarch (corn flour) to the egg mixture, mixing until you get a smooth paste.
- Meanwhile, in a saucepan bring the milk to boil (just until milk starts to foam up.)
- Remove from heat and add slowly to egg mixture, whisking constantly to prevent curdling.
- Then pour the egg mixture into the saucepan and cook over medium heat until boiling, whisking constantly. When it boils, whisk mixture constantly for another 30 – 60 seconds until it becomes thick.
- Remove from heat and immediately whisk in the almond extract. Pour into a clean bowl and immediately cover the surface with plastic wrap to prevent a crust from forming. Cool to room temperature. then refrigerate until needed, it can last up to 3 days. Whisk again before using to get rid of any lumps that may have formed.

Makes about 1 cup

Brioche dough: 


 - combine the warm milk with 1 tablespoon honey then Pour the mixture into bowl of an electric mixer and sprinkle over yeast. Let mixture stand for 10 minutes, until yeast is creamy/foamy.
- Transfer bowl to mixer stand and attach paddle (or hook) attachment. While mixing at low speed, gradually add eggs, all-purpose flour, sugar, and salt, and mix until blended. keep Mixing at medium speed until dough is smooth and elastic, about 5 minutes. Dough should not stick to sides of bowl; if it does, add some flour about 2 tablespoons until dough cleans sides of bowl.
- Add soft butter 1 tablespoon at a time, mixing at medium speed until it is blended into dough. (Dough will be very soft.) Transfer dough to a work surface and knead by hand a few times to ensure that butter is completely incorporated into dough. Shape dough into a ball and transfer it to a medium buttered bowl. Cover bowl with plastic wrap and set aside in a warm place for 1½ to 2 hours, until it has doubled in volume.
- Punch dough down to deflate it, and knead it a few times. Return dough to bowl, cover, and refrigerate for at least 4 hours (preferably over night). Dough should have doubled in volume. If it hasn't, let it stand at room temperature until it has.
- Butter bottom and sides of a 9” spring-form pan. Shape dough into a ball and arrange it, smooth side up, in center of pan. Flatten ball gently with your palm until it covers bottom of pan. Cover pan and let dough rise until it is puffed, about 1 hour.



Honey-Almond Topping:







 - Combine the butter, sugar, honey, and salt in a small saucepan and bring to a gentle boil on the stove top.
 - Remove from the heat, and stir in the almonds. Evenly pour over the dough and place the pan on a parchment (or foil) covered baking sheet, for easy cleaning
- Position a rack in centre of oven and preheat oven to 180 degrees C about 22-25 minutes, until golden brown and bubbly.
- Place on a cooling rack, and allow to cool four 10 minutes. then Remove from the Spring-form Pan and allow to cool completely.

Assembly:





- Using a serrated knife, cut the cake in half.
- Spread the pastry cream evenly , leaving a narrow edge. Gently replace the top layer of the cake. Serve with coffee or tea.... and enjoy 












كيكة العسل



 







اذا انتو من الناس اللي بتحب العسل متلي.... معناتو هاي الكيكة اكيد الكم, ما بتتخيلوا الطعم.... خيالي, طبقة اللوز بالعسل مقرمشة من برا و بعدين بتفوتوا تغطسوا بكريمة الكاسترد الناعمة من جوا
و الحلو بهادي الكيكة كمان انه اذا تركتوها لثاني يوم رح تحبوها اكثر, لانه بتكون الطعمات تجانست اكثر, خلونا نبلش مع بعض

كريمة الكاسترد


١ ١\٤ كوب حليب كامل الدسم 

١ ملعقة صغيرة فانيلا سائلة

٣ صفار بيضة كبيرة

١\٤ كوب سكر أبيض

٤ ملعقة كبيرة نشا الذرة 

١\٨ ملعقة صغيرة روح اللوز

 

عجينة البريوش 



١\٤ كوب حليب كامل الدسم

١ ملعقة كبيرة من العسل

١ ١\٢ ملعقة صغيرة من الخميرة الجافة النشطة

٢ بيض كبير مخفوق قليلا مع ملعقة صغيرة فانيلا 

١\٨ ملعقة صغيرة روح اللوز 

١ ٣\٤ كوب طحين لجميع الأستعمالات

٢ ملعقة كبيرة سكر ابيض

١\٢ ملعقة صغيرة ملح

١\٢ كوب من الزبدة غير المملحة، في درجة حرارة الغرفة (١٠٠غم) 



طبقة اللوز و العسل العلوية





١\٤ كوب (٤ ملاعق كبيرة) من الزبدة غير المملحة

١\٤ كوب سكر

١\٤ كوب عسل

رشة ملح

٣\٤ كوب شرائح اللوز



لتحضير كريمة الكاسترد


في وعاء الخلاط، نخفق السكر وصفار البيض معا، ثم ينخل الدقيق والنشا (دقيق الذرة) معا ثم يضاف إلى خليط البيض، ونخفق حتى تحصل على مزيج ناعم


في هذه الأثناء، في طنجرة صغيرة نسخن الحليب حتى درجة الغليان (فقط حتى تبدأ فقاعات الحليب على الأطراف, 
يرفع الحليب عن الحرارة ويضاف ببطء إلى خليط البيض، مع الخفق المستمر لمنع تخثر البيض 

تسكب خليط البيض و الحليب في نفس القدر السابقة ويطهى الخليط على نار متوسطة حتى الغليان، مع التحريك باستمرار حتى يبدأ بالغليان، نخفض درجة الحرارة الى اقل درجة و نحرك حتى يصبح خليط سميك

نرفع القدر عن النار و نضيف روح اللوز و نخفق ثم نسكب الخليط في وعاء مسطح ليبرد بسرعة و نغلفه بالنايلون مباشرة فوق سطح الكريمة لمنع تكون قشرة. يوضع في الثلاجة ليبرد تماما لحين الحاجة إليها، و ممكن الاحتفاظ بها لمدة ٣ أيام، ممكن اعادة خفقها قبل الاستخدام حتى تكون ناعمة


عجين البريوش 





في قدر صغير نخلط الحليب مع ١ ملعقة من العسل حتى يصبح فاتر. يصب الخليط في وعاء الخلاط الكهربائي ويرش عليه 
الخميرة و تحرك و يترك المزيج ليرتاح لمدة ١٠ دقائق، حتى تفور. الخميرة و تعمل رغوة 

في وعاء الخلاط على سرعة منخفضة، يضاف تدريجيا البيض والطحين، والسكر، والملح فوق خليط الخميرة وتخلط حتى تتكون عجينة ناعمة و نستمر بالعجن حتى نحصل على عجينة لا تلتصق بجدران الوعاء 

تضاف الزبدة الطرية بالتدريج، ١ ملعقة كبيرة في كل مرة، مع الخلط المستمر على سرعة متوسطة حتى يتم مزجه كليا في العجين. (العجينة سوف تكون لينة جدا.) ننقل العجين على سطح أملس ويعجن باليد عدة مرات للتأكد من ان الزبدة امتزجت تماما في العجين. ثم تشكل العجين على شكل كرة وتوضع في وعاء مدهون بالزيت. نغلف الوعاء بغلاف بلاستيكي وتترك جانبا في مكان دافئ لمدة ١ ١\٢ الى ٢ ساعة، حتى يتضاعف حجمها


نضرب العجين باليد لإخراج الهواء ثم نغطيها مرة اخرى، ثم نضعها لتبرد في الثلاجة لمدة 4 ساعات على الأقل (أو طوال الليل لنتيجة أفضل). العجين يجب أن يتضاعف في الحجم. اذا لم يتضاعف نتركه خارج الثلاجة لمدة ساعة تقريبا حتى يتخمر مرة اخرى 


نغلف صينية الخبز ( قالب تشيز الكيك) بورق الخبز و نفرد العجين على شكل دائري بلطف براحة اليد حتى يغطي قاع القالب. يغطى الوعاء وترك العجين حتى ينفخ مرة اخرى، حوالي ساعة

طبقة العسل و اللوز





نخلط الزبدة والسكر والعسل والملح، في طنجرة صغيرة و نتركه ليغلي على نار متوسطة نرفع الطنجرة عن النار، ثم نضيف اللوز و نحرك، نوزع الخليط بالتساوي فوق العجين

 نخبز الكيك في الرف الوسط في الفرن مسخن مسبقا الى ١٨٠ درجة سيليسيوس حوالي ٢٢-٢٥ دقيقة، حتى تكتسب اللون الذهبينترك الكيك ليبرد على شبك التبريد

 

لتقديم الكيك 


باستخدام سكين مسننة، نقطع الكعكة إلى نصفين. و نحشيها بالكريمة الباردة بالتساوي. و يقدم هذا الطبق مع القهوة أو الشاي.


2 comments:

  1. رائعه روان رح اجربها اكييد

    ReplyDelete
    Replies
    1. حبييتي انشاالله بتعجبك 💕

      Delete