Thursday, May 22, 2014

Easy peasy super fast الضيوف على الباب



My friend called me for a quick visit, and as I could remember, she is a big fan of cheesecakes, but I don't have enough time to make a big size mold and wait for it to cool, so I decided to make cheese cake in a jar, very fast, easy peasy recipe, lots of fun in the making and lots of different scrumptious flavors to meet everyone's taste. I used my cupcake cream cheese frosting recipe for this and it turned out super yum yum.


Cheese layer Basic Recipe 




1 pack (8 oz) cream cheese, room temperature 1 can thick cream 3-4 tbsp icing sugar 1 tsp vanilla 1 tsp lemon juice 
Mix all together until smooth and silky 



Crumb layer Basic Recipe 


1 pack (13 pieces) digestive biscuits coarsely crushed
1 tbsp brown sugar
6 tbsp melted butter

Mix all together and toast in a wide skillet over medium heat until crunchy, set aside to cool


Banoffee Cheesecake Jar 





You need 5 medium size bananas, diced into bite size pieces
1 basic cheese layer recipe
1 basic crumb layer recipe plus 1tsp cocoa added
200 ml whipping cream, whipped
Chocolate chips or cocoa powder for garnish 


Toffee sauce

 



3/4 cup plus 1 tablespoon dark brown sugar
2 tablespoons dark corn syrup (optional)
3/4 stick unsalted butter
2/3 cup heavy cream
1 tsp vanilla

Put the sugar, syrup and butter in a pan and slowly bring to the boil, allowing the butter to melt and the sugar to dissolve. Let the mixture bubble for a couple of minutes before carefully adding the cream. Cook for another 2 to 3 minutes or until the sauce is thick, sticky and glossy.
To assemble 

Put 2 tbsp crumb layer in each cup or jar, then add 3-4 pieces of bananas then 1 tbsp toffee sauce and finally 2 tbsp cheese mix, then pipe some whipping cream to garnish. 





Apple Pie Cheesecake Jar 



You need
- Apple layer
4 Granny Smith apples, peeled, cored and diced into cubes.
4 tbsp brown sugar
1 tbsp butter
1 tsp cinnamon

Sauté the apple in a large skillet with the sugar and butter until caramelized and soft, add cinnamon then set aside to cool

- 1 basic cheese cake layer recipe
- 1 basic crumb layer recipe with 1 tsp cinnamon added and 1/4 cup crushed pecans 

To assemble
Add 2 tbsp apple mix, then add 2 tbsp crumb mix and finally add 2 tbsp cheese mix, sprinkle some cinnamon on top 










صاحبتي اتصلت بدها تمر علي، و اذا ذاكرتي مزبوطة هيه كتير بتحب التشيز كيك، بس طبعا ما رح الحق اعمل قالب كبير و استناه لحتى يبرد و يصير قابل للتضييف، فقررت اعمل كاسات التشيز كيك، سهلة و سريعة و كتير زاكية، غير انه ممكن تنعمل بكتير نكهات بتناسب تقريبا كل الأذواق. استخدمت نفس وصفة التشيز فروستينج اللي بحطه على الكب كيك و طلعت اكثر من رائعة.


وصفة طبقة الجبنة الاساسية 



١ (٢٠٠غم ) علبة جبنة كريمية
١ علبة قشطة (قيمر) 
٣-٤ ملاعق كبار سكر بودرة حسب الرغبة 
١ ملعقة صغيرة فانيللا 
١ ملعقة صغيرة عصير ليمون 

يتم خلط كل المكونات مع بعض للحصول على قوام حريري ناعم 


وصفة طبقة البسكوت الاساسية 

ا باكيت ( ١٣ حبة ) بسكوت دايجستف مطحون خشن
١ ملعقة كبيرة سكر بني 
٦ ملاعق كبيرة زبدة ذائبة 

تخلط المكونات مع بعضها و تحمص داخل مقلاة كبيرة حتى نحصل على بسكوت مقرمش، نتركه جانبا ليبرد



بانوفي تشيز كيك

٥ حبات موز متوسطة مقطعة قطع متوسطة 
١ وصفة التشيز الاساسية السابقة 
١ وصفة البسكوت الاساسية السابقة مضاف لها ١ ملعقة صغيرة كاكاو
٢٠٠ مل كريمة مخفوقة 
قطع شوكولاتة او بودرة كاكاو للزينة 


صوص التوفي 

٣\٤ كوب + ١ ملعقة كبيرة سكر بني غامق 
٢ ملعقة كبيرة كورن سيرب غامق ( اختياري) 
٣\٤ أصبع (٧٥ غم) زبدة 
٢\٣ كوب كريمة كثيفة 
١ ملعقة صغيرة فانيللا 

نخلط السكر و الكورنيش سيرب و الزبدة في طنجرة صغيرة حتى يبدأ بالغليان و تذوب الزبدة و السكر، نتركه يغلي على نار هادئة لعدة دقائق ثم نضيف الكريمة و نحرك بسرعة حتى يتكون توفي سميك و لامع، اخيراً نضيف الفانيللا و نتركه يبرد 

للتطبيق 

نضع في مل كاسة ٢ ملعقة كبيرة من خليط البسكوت ثم ٣-٤ قطع موز و فوقهم ١ ملعقة كبيرة صوص التوفي و اخيراً ٢ ملعقة كبيرة خليط الجبنة و ثم نزين بالكريمة المخفوقة و قطع الشوكولاتة او الكاكاو


تشيز كيك فطيرة التفاح 



لطبقة التفاح 
٤ حبات تفاح سميث مقشر و مقطع مكعبات صغيرة 
٤ ملاعق كبيرة سكر بني 
١ ملعقة كبيرة زبدة 
١ ملعقة صغيرة قرفة مطحونة 

نطبخ التفاح و الزبدة و السكر في مقلاة كبيرة على نار متوسطة حتى ياخذ لون ذهبي جميل و يستوي ثم نضيف القرفة و نتركه يبرد جانبا

نحتاج أيضاً 
١ وصفة تشيز الاساسية 
١ وصفة بسكوت أساسية مضاف لها ١ ملعقة صغيرة قرفة و ١\٤ كوب جوز البيقان مكسر



للتطبيق 
في كل كاسة نضع ٢ ملعقة كبيرة من خليط التفاح ثم ٢ ملعقة كبيرة من خليط البسكوت و اخيراً ٢ ملعقة كبيرة خليط الجبنة و نزين بالقرفة على الوجه





No comments:

Post a Comment