Friday, May 2, 2014

اصفر يا موز... لونك يا موز Ooey Gooey Banana Bread


Babnana bread








Usually I buy large amount of bright yellow bananas, because my kids love them a lot, but when it start to get some black dots, there is no way to convince them to eat, so either I go for banana strawberry smoothie, which is one of my family favorite snacks, or I make my absolute all time favorite ooey gooey banana bread.
Starting my day with coffee and a piece of this cake like bread, is really amazing and at the same time is somehow guilt free, or am trying to convince my self with that..... Oops

 


1 1/2 cup all purpose flour 
1 tsp baking soda 
Pinch of salt 
1 tsp cinnamon
1 stick of butter = 100gram = 1/2 cup, room temperature 
1 cup light brown sugar 
2 large eggs 
2 tsp vanilla 
5 medium sized ripe bananas, mashed 
1/2 cup coconut flakes 
1/2 cup semisweet chocolate chips 
1/4 cup macadamia nuts toasted and chopped 



Mix the dry ingredients ( flour, salt, baking soda, cinnamon) together.

Mix the soft butter with the brown sugar on high speed until light and fluffy, then add the eggs and vanilla until well incorporated. 
Add the mashed bananas to the egg butter mixture, then add the dry ingredients, half the of coconut and chocolate chips, then mix them all with the electric mixer on low speed. 
Pour the the batter in a buttered loaf pan, the base covered with parchment paper, and sprinkle the other half left of coconut flakes and chocolate chips with hazelnuts on top
Bake in preheated oven 180C, for 40-50 min or until the wooden skewer comes out clean 

Remove from the loaf pan after 5 minutes owns let rest on a wire rack. Best Served warm or at room temperature with a knob of unsalted butter 






خبز الموز الشهي 


عادة بشتري كمية كبيرة من الموز، لانه من الفواكة المفضلة عند ولادي و لازم كل يوم أبعت معهم على المدرسة منو، بس لما يبلش يصير عليه نقط سوداء و يستوي كتير ما بيقبلوا ياكلوا، فلازم اعمل فيه اشي تاني، إما سموثي الفراولة و الموز و هو من المشروبات المفضلة لعيلتي، او بعمل خبز الموز الرائع اللي مفضل الي شخصيا كتير و بدوب بالتم. 
ازكى اشي يبدأ النهار بفنجان قهوة مع قطعة من خبز الموز اللي قوامة خفيف مثل الكيك، و بكون عندي شعور اخف بالذنب لانه مليان موز.... او انا بحاول اقنع حالي بهيك...... 





١\٢ ١ كوب طحين 
١ ملعقة صغيرة بايكنج صودا 
رشة ملح 
١ ملعقة صغيرة قرفة مطحونة 
١ أصبع زبدة = ١٠٠غم = ١\٢ كوب بدرجة حرارة الغرفة 
١ كوب سكر بني فاتح 
٢ بيض كبير 
٢ ملعقة صغيرة فانيللا 
٥ موز متوسط الحجم ناضج و مهروس 
١\٢ كوب جوز هند 
١\٢ كوب قطع شوكولاتة متوسطة الحلاوة 
١\٤ كوب بندق محمص و مفروم خشن 





اخلطي المواد الجافة (الطحين، البايكنج صودا، الملح، القرفة) مع بعضها. 
بالخلاط الكهربائي امزجي الزبدة الطرية مع السكر البني حتى يصبح الخليط فاتح اللون و هش، ثم نضيف البيض بالتدريج مع الفانيللا و نخلط جيدا 
يضاف الموز المهروس و يحرك، ثم تضاف المواد الجافة و نخلط على سرعة متوسطة حتى يمتزج جيدا 
نضيف نصف كمية الشوكولاتة و جوز الهند و نحرك بالملعقة، ثم نصب الخليط في قالب مدهون بالزبدة و مغلف بورق الخَبْز، نوزع ما تبقى من الشوكولاتة و جوز الهند، بالاضافة الى كمية البندق على الوجه 
نخبز في فرن ساخن على درجة حرارة ١٨٠مئوية 
لمدة تتراوح بين ٤٠-٥٠ دقيقة او حتى يخرج العود الخشبي نظيفا من المنتصف 
نقلب رغيف الموز على شبكت التبريد ليرتاح و يقدم دافئا او بدرجة حرارة الغرفة مع قطع من الزبدة

No comments:

Post a Comment