Saturday, September 12, 2015

Tutti Fruity قرب الخريف




كيكة الفواكة المجففة (English Cake) 




صرلي فترة بحاول اعمل آكلات صحية و ابعد عن الحلويات و الأشياء الدسمة، بس شو بدّي اعمل شكلو الموضوع خارج عن السيطرة و هيني رجعت اخبز و اعمل شغلات زاكية و كمان هيك أفضل للولاد احسن ما ياكلو أشياء جاهزة من برة... كيكة الفواكة الانجليزية مع كاسة الشاي اي وقت خلال النهار او حتى فطور سريع الصبح


رح نحتاج

٢ كوب طحين ٢ ملعقة صغيرة بايكنج باودر
١\٤ ملعقة صغيرة بايكنج صودا (كربونة)
١\٤ ملعقة صغيرة ملح
٣ بيض كبير
١ ملعقة صغيرة فانيلا
١\٤ ملعقة صغيرة روح اللوز
٢ ملعقة صغيرة برش برتقال
١ ملعقة صغيرة عسل
١ كوب سكر بودرة
١\٢ كوب زبدة ذائبة (إصبع او ١٠٠غم)
١\٢ كوب لبن زبادي او قشطة علب
١\٢ كوب عصير برتقال طازج
١ كوب فواكة مجففة حسب الذوق ( انا استخدمت بلوبيري مجفف، زبيب أشقر، خوخ مجفف)
١\٢ إصبع زبدة (٥٠غم) مقطعة شرحات رفيعة للوجه بعد الخبز



نشغل الفرن على درجة حرارة ١٨٠ مئوية/ ٣٥٠ فهرنهايت و نقوم بدهن قالب الكيك المستطيل العميق بالزبدة و الطحين و نضع ورق خبيز في قاع القالب لمنع الالتصاق....

ننخل الطحين مع البايكنج باودر و البايكنج صودا و الملح في وعاء جانبي

نسخن الفواكة المجففة لمدة دقيقة بالمايكرويف، ثم نخلطها مع خليط الطحين حتى تتغلف جيدا، و ذلك حتى تصبح خفيفة و تتوزع جيدا داخل الكيك و لا تترسب في القاع.

نخلط البيض مع السكر و الفانيليا، روح اللوز و برش البرتقال على سرعة عالية حتى يتضاعف حجمه ويصبح هش و خفيف، ثم نضيف العسل و الزبدة الذائبة مع استمرارية الخلط
نضيف الزبادي و عصير البرتقال مع الخلط المستمر

نضيف خليط الطحين و الفواكة و نقلب بالملعقة من فوق لتحت حتى يتجانس الخليط، ثم نصب الخليط في القالب المجهز مسبقا و نخبزه في الفرن لمدة تتراوح بين ٣٥-٤٠ دقيقة او حتى يخرج العود نظيفا عند وضعه داخل الكيك

نقوم بوضع شرائح الزبدة على وجه الكيك مباشرة و هو مازال ساخن حتى تذوب الزبدة و تغطي الوجه
يقدم بدرجه حرارة الغرفة مع كاسة شاي




English Fruit Cake




During the last couple of months, I was trying to eat healthy food ( clean eating), away from sugary, fatty stuff, but it seems I can't help it ( it runs with my blood), so am back baking and fulfilling my passion again... And it also better for the kids to eat home-made stuff and not grabbing ready-made things out of 
store

English fruit cake with a cup of tea any-time during the day or even as a quick 
breakfast

You will need




2 cups flour 
2 tsp baking powder 
1/4 tsp baking soda 
1/4 tsp salt 
3 large eggs 
1 tsp vanilla extract 
1/4 tsp almond extract 
2 tsp orange zest 
1 tsp honey 
1 cup icing (powdered) sugar 
1/2 cup (100g) melted butter, cooled 
1/2 cup Greek yoghurt 
1/2 cup orange juice 
1 cup mixed dried fruit ( I used dried blueberries, prunes, golden raisins) 
50 g butter thinly sliced for the top after baking
Heat the oven to 180C/ 350F 

Brush loaf pan with butter and flour, and cover the bottom with parchment paper
Soft the dry ingredients together (flour, baking powder, baking soda and salt) and put aside

Heat the dried fruit for one minute in the microwave to become light and then mix it the dry ingredients until coated, this will prevent it from sinking down to the bottom of the pan while baking 

In the mixer bowl, Mix the eggs with the sugar, vanilla, almond extract and orange zest on high speed until light and fluffy, then add honey and melted butter and continue mixing. 
Then while mixing add Greek yogurt and orange juice 

Finally add the flour fruit mix and fold the batter with a spatula until well incorporated 
Pour the batter into the previously prepared pan, and bake in the oven between 35-40 min or until the skewer comes out clean

Add the sliced butter into the top of the cake while still hot, so it will melt and soak 
into the cake adding extra buttery flavor 



Serve at room temperature with a cup of tea

No comments:

Post a Comment