Thursday, April 24, 2014

ازكى من اكل البيت ما في....Homemade is always the best

 


In my early childhood, I was a little good girl, I wasn't picky at all, and with time, even those few dishes that wasn't on my favourite list, started to be one of my best later on, like white bean stew and Mojadara.... of course I give all the credit back to my gorgeous MOM, who learned us to love everything that is served on the table.
Nowadays it's my turn to teach my kids the same....
Almost all kids love junk food, it's always a blast when we make burgers, nuggets and French fries over lunch or dinner، some times we order deliveries from a well known Restaurant, or go there as a kind of change and having some fun, otherwise it's always home-made feast, which is always the best. Involving your kids in the preparations is very good experience and is my personal advice for every mother out there.
Here is my recipe for this ultimate burger, tenders, and some side snacks.....


The Ultimate Beef Burger 







1/2 kilo finely ground meat ( I mix beef and lamb) 
1 small onion finely chopped 
2 tbsp olive oil 
2 cloves of garlic finely minced 
1 tbsp mustered 
1 tsp sweet chili sauce 
1 tsp ketchup 
1 tbsp olive oil 
2 tbsp parsley finely chopped
1/4 cup freshly grated Parmesan cheese 
1/4 cup bread crumbs 
1 tsp Italian dried herbs 
Salt and pepper to taste 

To serve 

Fresh mushrooms cut into chunks 
2 tbsp olive oil 
Emmuntal cheese slices 
Onion rings 
Tomato rings 
Ketchup 
Mayonnaise 
Burger buns 

For side snacks




Finely sliced potato chips 
Finely sliced onion chips 
Flour 
Salt

 

Chicken Tenders 





Chicken tenders pieces 

To marinade 

1 cup Yougurt 
1 tbsp mustered 
1 tsp paprika 
1 clove of garlic 
1 small onion finely grated 
Salt and pepper 

To coat 

salted crackers crushed 
1 tbsp dried Italian herb mix 
Salt and pepper 
Flour 
3 eggs 

Note: watch the amount of salt added since the crackers have a good amount of salt inside 

For the mushrooms 

Sauté them in a very hot large pan with little oil and keep stirring to have a beautiful caramelized mushrooms. 

To make the burgers 




Sauté the onions with olive oil in pan until soft and translucent, set aside to cool 
Mix all the burger ingredients together, divide the mixture into four, then shape each one into a disc and make sure that the edges are little bit thicker than the center, for even cooking. 
In a very hot large pan, add some oil then the burgers and cook for a maximum of four minutes on each side in order to have the juiciest burgers ever. 


To assemble

You can make your burger according to your preference, mine is missy and include: 
Ketchup, mayonnaise, Emmuntal cheese slice, sautéed mushrooms, beef burger, tomato and onion rings, lettuce in my favorite chibata bread bun


For the side snacks


Cover the onion slice in some flour and then deep fry them to have a crispy onion chips
Deep Fry the potato as well to have crispy potato chips 
Sprinkle both with some salt while still hot 


For chicken tenders 





Marinade them at least for two hours or preferably over night
Mix the crushed crackers with dried herbs. 
Mix the flour with salt and pepper, Cover each one in flour then in eggs and finally in the salted cracker mixture, you can repeat again to have thicker crust 
Deep fry them or cook them in the oven until golden and crispy 






من انا صغيرة... طبعي بالأكل الحمدالله كتير هني و ما غلبت اهلي ابدا و مع مرور الوقت، حتى الاكلات اللي ما كانت مرغوبة عندي كتير، صارت بعدين من طبخاتي المفضلة، مثل الفاصولياء البيضاء و المجدرة. و الفضل كله طبعا بعود لأمي الغالية لانه عودتنا انه نحب كل إشي, و انا بدوري هلأ بحاول اعمل نفس الطريقة مع أولادي....
طبعا زي ما انا كنت و هلأ ولادي كمان، اليوم اللي بنعرف انو الأكلة بيرغر و بطاطا مقلية و دجاج مقلي نطير من الفرحة لانه كل الاطفال بتحب هال نقاريش السريعة ( بس لو يعرفوا قديش بتعجق المطبخ.....لووول) 
مرات كنا نطلب على البيت وجبات جاهزة من برة و هاذا اكيد ما كان يعجب الماما لانه تضل تقول اكل البيت أطيب و أنظف و أحسن و نحنا نكون نضحك مو عارفين انه معها حق، لحتى وعينا و كبرنا و صرنا نعرف انه لقمة وحدة شغل البيت بتسوى العالم كله. 
انا مرات بطلع مع ولادي على المطاعم السريعة على سبيل التغيير و مشان يتسلو، بس معظم الأحيان بعملهم كل الأشياء اللي بحبوها بالبيت و مرات بخليهم يساعدوني مشان يكونوا جزء من العملية و يتعلقوا فيها اكثر. 
اليوم رح اكتبلكم وصفتي الخاصة المشهية بالبرغر المنزلي و كمان تندرز الدجاج و بجنبهم نقرشات صغيرة. 

برغر اللحم المميز 




١\٢ كيلو لحم مفروم ناعم (انا بخلط عجل مع خاروف) 
١ بصلة صغيرة مفرومة ناعم جداً 
٢ ملعقة كبيرة زيت زيتون 
٢ حبة ثوم مطحون ناعم 
١ ملعقة كبيرة ماسترد (صلصة الخردل) 
١ ملعقة صغيرة الصلصة الحارة الحلوة 
١ ملعقة صغيرة كاتشب 
١ ملعقة كبيرة زيت زيتون 
٢ ملعقة كبيرة بقدونس مفروم 
١\٤ كوب جبنة بارميزان مبشورة 
١\٤ كوب قرشلة مطحونة
١ ملعقة صغيرة خلطة أعشاب إيطالية مجففة 
ملح و فلفل اسود حسب الرغبة 

للتقديم 


فطر طازج مقطع قطع متوسطة الحجم 
٢ ملعقة كبيرة زيت زيتون
شرحات من جبنة الإمنتال او اي جبنة مفضلة لديكم 
بصل مقطع دوائر 
بندورة مقطعة دوائر 
كاتشب 
مايونيز 
خبز برغر دائري 

للأطباق الجانبية 



بطاطا مقطعة شرحات دائرية رفيعة جداً 
بصل مقطع شرحات رفي جداً 
طحين 
ملح 

تندرز الدجاج المشوية 



قطع من تندر الدجاج ( هي الجزء الداخلي من صدر الدجاج، وهو أطرى جزء من لحم الدجاج) 

لنقع الدجاج

١ كوب لبن
١ ملعقة كبيرة ماسترد
١ ملعقة صغيرة بابريكا
١ حبة ثوم مطحون 
١ حبة بصل صغيرة مبشورة ناعم جداً 
ملح و فلفل اسود 

لتغطية الدجاج 

كمية من البسكوت المالح المطحون 
١ ملعقة كبيرة أعشاب إيطالية مجففة 
فلفل اسود 
ملح ( مع مراعاة ان البسكوت المطحون مالح ) 
كمية من الطحين 
٣ بيض مخفوق 

لتحضير الفطر 

في مقلاة كبيرة ساخنة جداً نضع القليل من الزيت ثم نضيف الفطر و نحرك مباشرة على نار عالية حتى يتحمر الفطر و يأخذ لوناً جميلا 

لتحضير البرغر 



نقوم بتقليب البصل قليلا مع زيت الزيتون في مقلاة على نار متوسطة حتى يذبل و نتركه جانبا ليبرد 
نخلط جميع مكونات قطع اللحم مع بعضها ثم نقسم الى اربع أقسام و نشكل على شكل أقراص دائرية سميكة من الاطراف و ارق قليلا من المنتصف و ذلك لتنضج بشكل متساوي. 
في مقلاة كبيرة ساخنة جداً، نضيف القليل من الزيت و نضع قطع البرغر لمدة لا تتجاوز اربع دقائق على كل جهة للحصول على برغر لونه جميل مليئ بالعصارة.


للتطبيق


كل واحد بيقدر يضيف الأشياء المفضلة عنده, انا بحبها تكون معجوئة و مليانة بالأشياء التالية
كاتشب، مايونيز، جبنة أمنتال، الفطر المحمر، قطعة اللحم، شرائح من البندورة و البصل و الخس كلهم بداخل خبز الشيباتا المفضل لدي. 

للأطباق الجانبية


نقلي شرائح البطاطا في زيت غزير حتى تتحمر و تصبح مقرمشة و نرشها بقليل من الملح 
اما شرائح البصل فنغلفها بقليل من الطحين ثم نقليها بالزيت الغزير حتى تتحمر و تصبح مقرمشة و نرشها بقليل من الملح 

لتحضير تندرز الدجاج 




نخلط مكونات النقع مع بعضها و ننقع قطع الدجاج لمدة ساعتين تقريبا او يفضل قبل بيوم 

لتغليف الدجاج 

نخلط الأعشاب الجافة مع البسكوت المالح المطحون في صحن 
نخلط الطحين بقليل من الملح و الفلفل، اولا نغلف الدجاج بالطحين ثم بالبيض ثم بالبسكوت و ممكن تكرار العملية مرة اخرى للحصول على طبقة تغليف سميكة 
ثم نقليه في زيت غزير، او نشويه في فرن ساخن حتى يتحمر و يصبح لونه ذهبي جميل

2 comments:

  1. يسلموا ايديكي...شكلهم لذيذ جدا خاصة البرغر :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. حبيبتي منال الله يسعدك شكرًا كتير

      Delete